Arhimed   Česta pitanja

Pitanje: Ne mogu da pokrenem downloadovani materijal?
Odgovor: Fajl treba pokrenuti koristeći Windows Media Player na računaru koji je konektovan na Internet. Na taj način će, u slučaju nedostatka neophodnih kodeka, oni automatski biti preuzeti sa Interneta i fajl će bez problema biti pokrenut. Winows Media Player možete preuzeti odavde, a moguće je da osim plejera morate instalirati i kodeke koje možete preuzeti odavde.
U slučaju da niste u mogućnosti da riješite problem na ovaj način pozovite 067 281 299

Pitanje: Šta je streaming video i čemu služi?
Odgovor: Streaming video je snimak čija je veličina, a time i kvalitet smanjen radi brzog pregleda. Postavlja se na interfejs kako bi korisnik mogao odmah, bez preuzimanja velikog fajla da pregleda materijal.

Pitanje: Kako da downloadujem video materijal?
Odgovor: Kliknite na naslov ili fotografiju postavljenog video paketa. Otvara se veći prozor u kome možete pogledati stream video. Sa desne strane su osnovni podaci o video materijalu, a ispod prozora nalazi se podatak o težini fajla, trajanju video materijala i veliko dugme sa strelicom na dolje. Kliknite na to dugme i odaberite destinaciju u Vašem računaru na kojoj želite da smjestite downloadovani snimak.

Pitanje: Koliko su "teški" postavljeni video paketi?
Odgovor: Ponuđeni video paketi, uglavnom, traju od 3 do 4 minuta, teški su oko 100MB. Download na prosječnoj ADSL vezi traje od 6 do 8 minuta.

Pitanje: Šta sadrži video paket?
Odgovor: Video paket sadrži klasične pokrivalice i izjave, a u najvećem broju slučajeva uz video materijal postavljen je i tekst o događaju. Na taj način mediju su ponuđeni svi neophodni elementi za pripremu TV priloga, bez slanja ekipe na događaj, što je i cilj našeg servisa.

Pitanje: Ko priprema servis?
Odgovor: Servis video agencije koncipiran je po uzoru na APTN i Reuters. Posluje komercijalno i ima za cilj olakšavanje rada TV medijima. Na servisu radi ekipa snimatelja, novinara i producenata koji imaju višegodišnje iskustvo baš u radu sa APTN i Reuters servisom.

Pitanje: Šta ako je preuzimanje snimka prekinuto?
Odgovor: U zavisnosti od Internet pretraživača (browsera) kojeg koristite varira mogućnost nastavljanja preuzimanja snimka. Ukoliko imate tu mogućnost program će sam nastaviti odakle je nastao prekid, a u suprotnom će snimak biti preuzet iz početka. Mi vam savjetujemo da koristite Mozilla Firefox 3.0 kojeg možete preuzeti odavde.